Zwembadbeveiliging

Dit onderwerp is natuurlijk alleen van belang voor huizen die worden verkocht of verhuurd met een eigen zwembad en dan alleen nog maar als het zwembad is ingegraven.

Alle particuliere zwembaden dienen voorzien te zijn van een beveiliging tegen verdrinkingsgevaar voor kinderen. En dat mag alleen maar met een installatie die wettelijk is goedgekeurd.

Er zijn in principe vijf geaccepteerde methoden:
1. Een hek met een afgesloten poort met kind-onvriendelijke sluiting om het zwembad (wie houdt de kwajongen tegen die over het hek klimt?)
2. Een abri oftewel een overkapping met een afsluitbare toegang (veel duurder dan een hek, net zo weinig efficiënt).
3. Een rolzeil van voldoende stevigheid zodat het een kind kan houden, dat het gehele zwembad bedekt. (Wie rolt elk moment dat hij het zwembad niet gebruikt dat rolzeil terug over het bad?)
4. Een infrarode barrière om het hele zwembad (Je wordt helemaal gek van het gepiep, dus deze installatie staat vaker uit dan aan….)
5. Een bewegingssensor die een waarschuwingssignaal afgeeft als aan de golfslag wordt geconstateerd dat er een kind te water is geraakt (ook dit apparaat staat in de praktijk vaker uit dan aan en bovendien wil zo’n sensor nogal eens vals alarm geven).

Deze strenge regels gelden niet voor opbouw-zwembaden of zwemvijvers. Daarvoor is helemaal geen beveiliging verplicht.

De verkoper moet het bewijs van één van deze installaties meeleveren (meestal in de vorm van een factuur van de leverancier, waarin staat dat de installatie aan de norm voldoet)

Veel, maar niet alle, zwembaden mogen worden gebouwd zonder bouwvergunning.