Notaris

Als koper of huurder heeft u het recht om een eigen notaris te kiezen, ongeacht wat de verkoper of zijn makelaar zegt.

U gaat toch niet automatisch in zee met die notaris die zulke goede vrienden is met de verkoper, de verhuurder of de makelaar….? In Frankrijk kan een notaris ook makelaar zijn, dus het blijft oppassen of hij inderdaad helemaal neutraal is. Er bestaat een register van notarissen, ook op het internet, dus het is een kleine moeite om zelf een notaris te vinden indien u ook maar de geringste twijfel heeft over de notaris die de andere partij heeft voorgedragen. De notaris hoeft niet uit de regio te komen waar het pand zich bevindt. Desgewenst kunnen wij u helpen een goede notaris te vinden.

In de meeste gevallen blijkt echter dat u rustig de notaris kunt accepteren die de verkoper of de makelaar aanraadt. Voor de kosten maakte het niet uit.

De naam van de notaris die de acte authentique zal passeren moet opgenomen worden in het compromis de vente. Voordat de notaris begint aan zijn werk zal hij koper en verkoper om een aantal basisgegevens vragen, almede om een kopie van het paspoort. Verder gebruikt hij de tijd tussen ondertekening van het compromis de vente en de acte authentique om een groot aantal zaken uit te zoeken.