Zonder makelaar

Minder dan de helft van alle Franse huizen wordt verkocht via een makelaar.

Een typische Nederlandse huizenkoper in Frankrijk verzamelt informatie via het internet en rijdt vervolgens langs al die verschillende makelaarskantoortjes in de regio van zijn keuze… Zelfs indien een huizenzoeker op deze manier een regio systematisch afwerkt, wordt nog altijd minder dan de helft van het aanbod gevonden. Franse huiseigenaren proberen immers vaak hun huis rechtstreeks te verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar (begrijpelijk gezien het niveau van de Franse makelaarstarieven).

Indien slechts de helft (of minder)  van het aanbod bij de makelaars is te vinden, zult u iets moeten doen om de rest van de markt ook te ontdekken. De oplossing is: praat met iedereen, de bakker, de slager, de notaris, iedereen die maar wil luisteren. En zo zou u zomaar dat ideale huis kunnen vinden, dat nergens te koop stond maar dat de dochter van de achterneef van de buurman van de bakker best wel wil verkopen.

Van Nederlanders naar Nederlanders

Veel Franse huizen van Nederlandse eigenaren blijken bij verkoop interessant te zijn voor Nederlandse kopers (hetzelfde geldt overigens voor huizen van Belgen voor Belgen en huizen van Engelsen voor Engelsen). Deze huizen zijn vaak volgens Nederlandse smaak ingericht, volgens Nederlandse gewoontes ingedeeld en precies zo gerestaureerd zoals Nederlanders het mooi vinden.

Het is een goed idee om te proberen om Nederlandse of Vlaamse aspirant-kopers te bereiken als u van plan bent om uw Franse huis te verkopen, of Nederlandse of Vlaamse verkopers als u in de markt bent om te kopen.

Als u uw Franse huis wilt verkopen aan een Nederlander of Vlaming kunt u het bijvoorbeeld te koop aanbieden door middel van uw eigen verkoop-website. Of u kunt uw huis aanbieden op een van de vele andere “te koop” sites, allemaal met hun eigen tarieven, hun eigen voorwaarden en hun eigen aantrekkelijkheden. Kijk bijvoorbeeld eens op Immogo, Gites, Marktplaats, Funda of vergelijkbare sites. Alle discussies tussen koper en verkoper gaan in het Nederlands en dat is wel zo prettig.