Zonder makelaar

Minder dan de helft van alle Franse huizen wordt verkocht via een makelaar.

Een typisch Nederlandse huizenkoper in Frankrijk verzamelt informatie via internet en rijdt vervolgens langs al die verschillende makelaarskantoren in de regio van zijn keuze. Zelfs als een huizenzoeker op deze manier een regio systematisch afwerkt, wordt nog altijd minder dan de helft van het aanbod gevonden. Franse huiseigenaren proberen immers vaak hun huis rechtstreeks te verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar - gezien de hoge Franse makelaarstarieven.

Indien slechts de helft (of minder) van het aanbod bij de makelaars is te vinden, moet u ook iets ondernemen om de rest van de markt ook te ontdekken. Praat met mensen uit de regio waarin u zoekt, bv. de bakker, de slager, de notaris, etc. Door tussenkomst van een lokale bewoner, zou u zomaar dat ideale huis kunnen vinden, dat nergens zichtbaar te koop stond.

Van Nederlanders naar Nederlanders

Veel Franse huizen van Nederlandse eigenaren blijken bij verkoop interessant te zijn voor Nederlandse kopers. (Hetzelfde geldt trouwens voor huizen van Belgen voor Belgen en huizen van Engelsen voor Engelsen.) Deze huizen zijn vaak volgens Nederlandse gewoontes ingedeeld en precies zo gerestaureerd zodat het in de smaak valt bij Nederlanders.

Het is een goed idee om te proberen om Nederlandse of Vlaamse aspirant-kopers te bereiken als u van plan bent om uw huis in Frankrijk te verkopen. Omgekeerd kan u op zoek gaan naar Nederlandse of Vlaamse verkopers als u wenst een huis te kopen.

Als u uw Franse huis wil verkopen aan een Nederlander of Vlaming kan u het bijvoorbeeld te koop aanbieden door middel van uw eigen website. Of u kan uw huis aanbieden op één van de vele andere huizenwebsites, allemaal met hun eigen tarieven, hun eigen voorwaarden en hun eigen bijzonderheden. Kijk bijvoorbeeld eens op Immogo, Gites, Marktplaats, Funda of vergelijkbare websites. Communicatie tussen koper en verkoper verloopt in het Nederlands en dat is wel zo prettig.