Vijf eisen aan een goede makelaar

Natuurlijk zijn er ook veel goede makelaars in Frankrijk, van alle nationaliteiten. Een goede makelaar is:

1. Eerlijk over zijn eigen status. Heeft hij een carte professionnelle of treedt hij op als agent commercial voor een professionele makelaar ? Als hij agent is, staat hij ook ingeschreven in het register van agenten.

2. Eerlijk over het mandat dat hij heeft van de verkoper. Bezit hij inderdaad een getekend mandat? Is dat een exclusief of niet-exclusief mandaat? Een goede makelaar hecht ook niet zo veel waarde aan een bon de visite , omdat hij weet dat goede service meer doet voor klanttevredenheid dan allerlei formele papiertjes.

3. Eerlijk over zijn kennis van het object. Heeft hij het zelf bezocht, meermalen wellicht? Kent hij de verkoper en zijn wensen? Zijn er gebreken of erfdienstbaarheden? Zijn er plannen van de gemeente of buren die het woongenot zouden kunnen aantasten? Legt het bestemmingsplan beperkingen op aan het gebruik van het pand?

4. Eerlijk over de wensen van de koper. Is hij bereid kopers te confronteren met tegengestelde wensen (de stilteplek op twee passen van het centrum van de stad) of irreële wensen (het kasteel met 42 hectaren voor een eurotonnetje).

5. Eerlijk over de match. Past het huis echt bij het verlanglijstje van de koper of laat hij van alles en nog wat zien.