Mandat non-exclusif

In geval de verkoper kiest voor een niet-exclusief mandaat aan een makelaar, tekent hij zo’n contract meestal met meerdere makelaars.

Hoe meer makelaars een contract hebben, hoe lager de kans dat een individuele makelaar betaald zal worden. Vaak leidt dat tot passief gedrag van een makelaar: Hij hangt de advertentie in zijn etalage of zet hem op zijn website en wacht af. Pas als er†zich spontaan een potentiŽle koper meldt, zal hij pas zijn best doen om het pand te verkopen.†Helaas levert dat vaak dwingend gedrag op van de makelaar in de richting van deze potentiŽle koper. Immers, een andere makelaar met een andere koper zou eerder kunnen zijn en dan krijgt de verliezende makelaar niets voor zijn inspanningen. Door al die non-exclusieve mandaten is de Franse onroerend goed markt nogal hijgerig. De makelaar staat altijd aan te dringen om snel wat te laten tekenen, ook al is er in geen velden of wegen een andere geÔnteresseerde te bekennen.

Frankrijk kent niet het principe van sequentiŽle onderhandelingen (er wordt dan slechts met ťťn potentiŽle koper onderhandeld; alleen als die afhaakt komt een volgende potentiŽle koper in beeld) en helaas zijn ook verkopers niet altijd eerlijk over het aantal mogelijk geÔnteresseerde kopers.