Makelaarsorganisaties en -tarieven

Dat is even schrikken: Makelaarstarieven liggen in Frankrijk aanzienlijk hoger dan in Nederland.

De meeste kopers denken daar niets mee te maken te hebben, het is immers de verkoper, die de honoraires d’agence afspreekt met de makelaar en dus afrekent. Maar alle partijen kunnen een fors bedrag besparen indien een transactie tot stand komt zonder tussenkomst van een makelaar.

Een Franse makelaar voert een gevecht op leven en dood met concurrenten, omdat ook andere makelaars proberen om hetzelfde huis te verkopen. Helaas komt het dan wel eens voor dat een makelaar vooral bezig is om zijn eigen belangen te beschermen en de concurrent te bevechten. U als koper komt dan niet meer op de eerste plaats… Als u met een makelaar in Frankrijk te maken krijgt, of u nu verkoper bent of koper, is het goed om een paar dingen te weten:

1. Veel makelaars in Frankrijk (van alle nationaliteiten) weten wat ze doen, zijn deskundig en adviseren goed, kortom voldoen aan de vijf eisen aan een goede makelaar.

2. Maar ze doen dat allemaal tegen waanzinnig hoge tarieven die maar zelden worden gerechtvaardigd door het feitelijke werk. 5% over de verkoopprijs bent u al heel snel kwijt, 6-7% is heel normaal en voor goedkopere huizen kunnen de courtages zelfs boven de 10% uitkomen. Vergelijk dit eens met Nederlandse makelaarscourtages….

3. Die hoge tarieven trekken veel lieden aan die zich vestigen als makelaar. De concurrentie wordt gereguleerd door regelgeving en beschermconstructies rond de carte professionnelle, die ooit bedoeld waren om de deskundigheid van een makelaar te garanderen, maar die nu vooral worden gebruikt om buitenstaanders die tegen normale tarieven diensten willen verlenen buiten te sluiten. Veel makelaars (maar lang niet allemaal) zijn aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de FNAIM, de Fédération Nationale de l’Immobilier, of de SNPI, Syndicat National des Professionnels Immobiliers.
Het is niet ongebruikelijk dat een heel kantoor (of meerdere kantoren…) ’teert’ op de carte professionnelle van één makelaar, vaak de eigenaar. Maar die heeft het zo druk, dat u hem nooit te spreken krijgt….. Dan krijg u te maken met een ‘bemiddelaar,’ die geen carte professionnelle heeft en vaak ook geen opleiding, geen kennis van de wet, geen ervaring…. Kortom, de professionaliteit van de makelaar die de wetgever heeft proberen te reguleren is in de praktijk vaak ver te zoeken. Sommige bemiddelaars (met geen enkele kennis van of ervaring in het makelaarsvak) worden uitsluitend aangetrokken omdat ze Nederlands spreken om zo Nederlandse kopers te paaien. Dat is nogal ver verwijderd van de door het wet bedoelde eisen aan vakkennis…

4. Het is mogelijk om op een veilige manier een huis te kopen of verkopen in Frankrijk, zonder dat u duizenden, zo niet tienduizenden euro’s kwijt bent aan een makelaar.

5. De hoge tarieven van makelaars zijn gebaseerd op het feit dat ze ‘no-cure-no-pay’ werken. Ze krijgen uitsluitend betaald indien een koop wordt gesloten. Totdat de handtekeningen zijn gezet onder de acte authentique blijft betaling onzeker voor de makelaar. Het komt dus ook voor dat een makelaar werk verricht en dat vervolgens de koop niet doorgaat en hij dus niets betaald krijgt. Dat is natuurlijk heel jammer voor zo’n makelaar, maar wel het gevolg van het door alle makelaars in stand gehouden no-cure-no-pay systeem.