De makelaar en het Compromis de Vente

Een makelaar met een carte professionelle heeft het recht om een compromis de vente opstellen.

Wij zijn echter van mening dat voor het opstellen van het compromis de vente in nagenoeg alle gevallen de neutrale notaris de voorkeur verdient boven de makelaar die voor de andere partij werkt. Slechte contracten zijn in onze ervaring veel vaker afkomstig van makelaars dan van notarissen. We zien ook nog wel eens dat makelaars een compromis de vente opstellen door het (niet altijd even leesbaar) met de hand invullen van een voorbedrukt formulier. Het gaat in de regel om een groot aankoopbedrag, wij zijn dus van mening dat partijen een zorgvuldig, exact op hun situatie toegesneden, contract mogen verwachten en niet een met de hand ingevuld formuliertje. Er zijn ook makelaars die zelf een contract in elkaar hebben geknutseld, waarmee vaak de bescherming van de belangen van de makelaar prioriteit lijken te hebben boven de belangen van de verkoper of koper.

De kwaliteit van een contract meten we dan aan de hand van de evenwichtigheid in de verdediging van de belangen van zowel koper als verkoper. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen: makelaars die WEL een evenwichtig contract opstellen.

Toch willen de meeste makelaars (inclusief die van FNAIM of ORPI) in hun versies van het compromis de vente er nog wel eens een bepalinkje in frommelen waarin staat dat mocht uiteindelijk de koop niet doorgaan, de makelaar dan in elk geval wel betaald wordt. Door de Franse Hoge Raad is overigens als in 2009 vastgesteld dat dit illegaal is: Volgens de wet is geen geld verschuldigd aan de makelaar tenzij en totdat de koop definitief is. Maar nog veel te veel makelaars zien deze uitspraak over het hoofd…