Bon de visite

Als een potentiële koper een huis heeft gevonden dat bij een makelaar geadverteerd staat, via het internet of via de etalage, dan is het eerste wat hem vaak wordt gevraagd door de makelaar: een bon de visite tekenen.

Dit is een briefje waarin de geïnteresseerde verklaart dat hij het huis heeft gevonden via deze makelaar. Meestal wordt pas door het makelaarskantoor tot bezichtiging van het huis overgegaan nadat een bon de visite is getekend.

De bon de visite dient slechts om de makelaar te garanderen dat hij bij eventuele verkoop de courtage ontvangt, ook al handelt de koper de zaak verder af met de verkoper. Het hele systeem werkt matig en sommige, iets moderner denkende makelaars, zijn er dan ook mee gestopt. U kunt als potentiële koper gerust een of meerdere bons de visite tekenen, want die heeft weinig rechtskracht. En als koper bent u toch ook eerlijk? Indien u een huis vindt via een makelaar, heeft die makelaar gewoon recht op de courtage, met of zonder bon de visite.

Maar let op: de makelaar kan er stiekem een bevestiging van een zoekopdracht van maken, een dergelijk papiertje kunt u dus beter maar niet tekenen. Ook als in de bon de visite vermeld wordt dat de makelaar recht op betaling houdt, terwijl hij niet bij de onderhandelingen is betrokken, dan is het beter om die bon maar niet te tekenen. De kans is groot dat hetzelfde huis bij een andere makelaar in de buurt ook te koop staat. Vaak zelfs goedkoper…