Makelaar

Een makelaar, een agent immobilier, werkt voor de verkoper (dat wordt geregeld via een mandat de vente) of voor de koper (via een mandat de recherche).

Meestal werkt de makelaar voor de verkoper, een enkele keer alleen voor de koper. Helaas zijn er nog altijd veel makelaars in Frankrijk (zowel de Franse als de Nederlandse) die beweren tegelijk de belangen te dienen van beide partijen. Echter, een makelaar kan alleen maar goed zijn in zijn belangenbehartiging indien hij zich volledig inzet voor hetzij de verkoper hetzij de koper. Makelaars die iets anders beweren kunt u beter wantrouwen, die werken namelijk vooral voor hun eigen belang. En past u op met makelaars die maar belangstelling hebben voor één ding: dat u z.s.m. een bon de visite tekent!

Voordat u een makelaar inschakelt is het goed om te bedenken dat ongeveer de helft van de transacties van Frans onroerend goed worden afgewikkeld zonder makelaar! Mocht er toch een makelaar betrokken zijn bij de transactie, laat dan in elk geval het compromis de vente opmaken door de notaris en niet door de makelaar.

Mocht u er voor kiezen om met een makelaar in zee te gaan, dan kunt u een Franse makelaar of een Nederlandse makelaar in Frankrijk benaderen en met hem een contract afsluiten voor de verkoop van uw huis. U kunt hem een exclusief contract geven, of een niet-exclusief contract. In Frankrijk is het gebruikelijk dat u uw verkoopprijs opgeeft en de makelaar bepaalt dan wat de geadverteerde prijs wordt. De ene makelaar rekent een hogere courtage dan de andere, dus het komt voor dat hetzelfde huis bij meerdere makelaars te koop wordt aangeboden, tegen verschillende prijzen. Indien u met een makelaar in zee gaat, raden wij u aan om zeer nauwkeurig met hem af te spreken wat hij denkt te gaan doen om uw huis onder de aandacht van belangstellenden te brengen, hoe het met bezichtigingen gaat en op welke wijze hij terugkoppelt na bezichtigingen; dit alles om teleurstellingen te voorkomen. De dienstverlening van makelaars in Frankrijk blijft, ondanks hun aanzienlijke courtages, vaak achter bij de verwachtingen van Nederlanders.

Een huis vinden in Frankrijk is hard werken en als huizenzoeker heeft u maar beperkt nut van makelaars. Maak dus vooral gebruik van de mogelijkheden die het internet biedt, ook op de Franse huizenmarkt.