Erfrecht

In de Franse wet zijn erfeniskwesties in de eerste lijn (gehuwden, ouders-kinderen) goed geregeld. Het vruchtgebruik is gegarandeerd voor de echtgenoot en de drempels voor successierechten zijn aangenaam hoog.

Dit geldt overigens ook als u een Nederlands geregistreerd partnerschap of een Frans samenlevingscontract (PACS) heeft. Een PACS is alleen mogelijk als u ook daadwerkelijk in Frankrijk woont.

Sinds de invoering van de Europese Erfrechtverordening in 2015 is het voor Nederlandse ingezetenen met een Frans huis een stuk gemakkelijker geworden; uw Franse onroerend goed zal in veel gevallen onder het Nederlandse erfrecht vallen, net als al uw andere bezittingen.

De Franse notaris of een notaris in Nederland met kennis van Frankrijk kan u uitstekend adviseren over wat in uw situatie de beste oplossing is. Bij erfenissen anders dan in de eerste graad kunnen de successierechten zeer hoog uitvallen in Frankrijk en het is van groot belang dat u uw zaken goed regelt! Hiervoor bevelen wij u graag een Nederlandse specialist op dit gebied aan.