Financiering buiten de banken om

Het zijn niet alleen de officiële hypotheekbanken waar u terecht kunt voor financiering van de aankoop van Frans onroerend goed.

Privé-investeerder

Indien u een goed onderbouwd plan heeft om geld te verdienen met een Frans pand, dan kunnen er ook privé-investeerders zijn die bereid zijn daarin te participeren. Velen met wat geld op de bank tegen nul of nagenoeg geen rente zijn mogelijk geïnteresseerd om te investeren in een Frans avontuur (zeker als ze de avonturier kennen) tegen een paar procent rente.

Informele investeerder

Dan is er natuurlijk Tante Agaath, of een ander familielid dat gelooft in uw plan en overtollige cash aan u wil toevertrouwen. Het geld van dergelijke investeerders kan worden aangemerkt als ‘eigen geld’ bij de aankoop van een pand en bijvoorbeeld worden geleend door middel van een onderhandse leningovereenkomst. Ook is het mogelijk dat Tante Agaath wordt ingeschreven als formele hypotheeknemer in het Franse hypotheekregister. Zo’n inschrijving kost wel geld, maar Tante Agaath krijgt daarvoor veel zekerheid terug voor wat betreft de terugbetaling van de lening. Tenslotte zou Tante Agaath, in ruil voor haar lening, nog aandelen kunnen krijgen in de SCI van de koper.

Financiering door de verkoper

Een derde categorie investeerders bestaat uit verkopers. Zeker in tijden dat de verkoop stagneert zijn verkopers vaker bereid om een gedeelte van de aankoopprijs ‘in het pand te laten zitten.’ Dit betekent dat de koper een gedeelte van de koopsom pas op een bepaalde datum in de toekomst (bv na vijf jaar) zal betalen, of in de vorm van een jaarlijkse of maandelijkse betaling over een afgesproken periode. Eigenlijk is dit dus kopen op afbetaling. De notaris kan een contract opstellen dat zowel de koper als de verkoper/financier voldoende zekerheid geeft.