Ondertekenen

Voordat de acte authentique wordt getekend is het van groot belang dat het contract nog eenmaal goed wordt gecontroleerd.

Of nu de murs wel of niet worden meegekocht, de koper van het fonds de commerce heeft het recht om voorafgaande aan het tekenen van het contract zowel de status van het fonds de commerce (zijn alle elementen aanwezig en in goede staat) als de status van het pand waar het fonds de commerce wordt geëxploiteerd te inspecteren om er zeker van te zijn dat wordt geleverd wat eerder is beschreven.

Eigen bijdrage en hypotheek

Voordat de acte authentique kan worden getekend moet het gehele koopbedrag, bestaande uit een eigen bijdrage en een eventueel hypotheekbedrag op de derdengeldrekening zijn gestort van de notaris. Franse kopers willen nog wel eens een cheque uitschrijven voor dat bedrag, maar de meeste buitenlandse kopers beschikken niet over cheques. Daarom moeten zij ervoor zorgen dat het verschuldigde bedrag tijdig wordt overgemaakt.

Eindafrekening

De eindafrekening (d.w.z. het storten van de opbrengst op de rekening van de verkoper) kan nog een flinke tijd duren na de ondertekening van de acte authentique. Er staan in elk geval minimaal twee maanden voor om het onderzoek bij de belastingdienst en het inschrijven van de nieuwe eigenaar van het fonds de commerce af te ronden.