Koper of verkoper

In het Franse MKB (PME = Petites et Moyennes Entreprises) is er veel aanbod.

U vindt dat aanbod op gespecialiseerde websites en in kranten, meestal onder de noemer ‘cession de commerce’. Veel onroerend goed makelaars hebben ook bedrijven in portefeuille. Daarnaast zijn er gespecialiseerde makelaars, bijvoorbeeld voor campings, voor restaurants of voor garagebedrijven. De plaatselijke Chambre de Commerce houdt ook lijsten bij van te koop staande bedrijven (die lang niet allemaal op het internet staan) en notarissen horen ook nog wel eens wat. De meeste Franse bedrijven worden echter verkocht doordat de neef van de buurvrouw van de bakker nog wel iemand kent, die een zoon heeft die wel voor zichzelf zou willen beginnen….

Kleine toeristische bedrijven

Al sinds 2001 groeit jaarlijks het aantal beschikbare bedden voor toeristen harder dan het aantal toeristen. Wilt u in het toerisme werkzaam zijn dan kunt u, in plaats van het oprichten van een nieuw bedrijf, vaak beter een bestaand toeristisch bedrijf overnemen om er zelf een eigen ‘draai’ aan te geven. Bijvoorbeeld van een ‘algemene’ camping een camping maken voor motorrijders of van een gewone chambres d’hôtes één speciaal voor hondenbezitters. Overigens blijken Nederlandse en Belgische ondernemers in het toerisme in Frankrijk het beter te doen dan de gemiddelde Franse ondernemer in deze branche…

Met behulp van een makelaar

Voor de aankoop of verkoop van een bedrijf kunt u dus vaak terecht bij een ‘gewone’ makelaar. De meeste Franse makelaars bieden ook bedrijven aan, zonder dat ze overigens veel kennis of ervaring hebben met de overdracht van een fonds de commerce. Zolang de bemoeienis van een makelaar beperkt blijft tot het innen van zijn courtage over de verkoop van het onroerend goed is er niets aan de hand. Er zijn echter makelaars die, vaak aan koper en verkoper tegelijk, en vaak tegen een gepeperde rekening, aanbieden om alle procedures af te wikkelen van de verkoop van het bedrijf. Pas daar mee op! U kunt beter een eigen adviseur meenemen en in elk geval zo snel mogelijk met een notaris overleggen.

Zonder makelaar

Het is heel goed mogelijk om veilig en zonder makelaar een bedrijf te kopen of te verkopen in Frankrijk. De wetgeving rondom de verkoop van een fonds de commerce is heel strak geregeld en een notaris zal ervoor zorgen dat in het verkoopcontract (cession de fonds de commerce) alle wettelijke bepalingen zijn opgenomen. Hierdoor kan een verkoper weinig verborgen houden en zijn de risico’s voor de koper overzichtelijk.