Overname bedrijf

De aankoop van een bestaand Frans bedrijf is vaak een goed idee.

U koopt een lopend (al is het soms een slecht lopend) bedrijf waarin een heleboel zaken waar u als starter mee te maken krijgt, al geregeld zijn. Verder is het kopen van een bedrijf in Frankrijk wettelijk strak geregeld, met veel beschermingsclausules voor de koper. Een bedrijf aankopen in Frankrijk is in elk geval doorzichtiger dan in Nederland.

Vinden van een koper of verkoper
Er bestaan verschillende websites waar bedrijven te koop worden aangeboden, maar ook in plaatselijke krantjes staan veel advertenties. Verder houden de meeste Chambres de Commerce lijsten bij en ook veel makelaars bieden bedrijven te koop aan.

Murs & Fonds de Commerce
Met het fonds de commerce koopt u het geheel aan bedrijfsactiviteiten, zonder ook eigenaar te worden van het bedrijfspand. Dat wordt u pas als u ook de ‘murs’ koopt.

Compromis de vente voor het pand
Indien u alleen het bedrijfspand (de ‘murs’) koopt, dan kunt u geld verdienen met het huurcontract dat u overneemt of sluit met de eigenaar van het fonds de commerce.

Projet de Cession de Fonds de Commerce
Voor de overname van een fonds de commerce tekent u een door de notaris opgesteld ‘contrat de cession de fonds de commerce’, meestal voorafgegaan door een compromis de vente.

Opschortende en ontbindende voorwaarden
Eén belangrijke opschortende voorwaarde is dat bij aanschaf van zowel murs als fonds de commerce de koop alleen doorgaat als beide contracten getekend worden. Voor beide contracten individueel kunnen er ook nog opschortende voowaarden gelden.

Ondertekenen van de contracten
Het compromis de vente hoeft niet bij een notaris te worden getekend, maar het is oppassen met (bedrijven)makelaars die forse bedragen rekenen voor het opstellen van de contracten of het inschrijven van het fonds de commerce.

Wachten op de acte authentique
Voor de overdracht van een fonds de commerce moet gerekend worden met een doorlooptijd van tenminste twee maanden. Vaak zelfs meer. In die tijd moet de verkoper het fonds de commerce ‘bewaren’ en ‘onderhouden.’

Ondertekenen van de acte authentique
De actes passeren bij de notaris, maar niet nadat een formeel accountant-rapport, een dossier technique en een gedetailleerde lijst van wat er allemaal deel uit maakt van het fonds de commerce is overhandigd door de verkoper. Na verkoop gaat de Franse belastingdienst alles nog eens gedetailleerd controleren. De verkoper krijgt de opbrengst van verkoop van het fonds de commerce pas na vele maanden, soms pas een half jaar, uitgekeerd.