Etat des lieux

De huurder accepteert het pand in de staat waarin het verkeert op de eerste dag van huur, tenzij specifieke werkzaamheden zijn beschreven in het huurcontract die de verhuurder nog zal uitvoeren na het begin van de huur.

Het état des lieux is een document dat de staat van het pand beschrijft bij het begin van de huurperiode. Het is zowel een beschrijving van wat er allemaal aanwezig is in het pand als een beschrijving van de actuele staat van onderhoud. Kamer voor kamer, ruimte voor ruimte wordt een inventarisatie gemaakt.

In de meeste gevallen wordt een dergelijke état des lieux opgesteld door de verhuurder en huurder gezamenlijk. Dat kan in een vrij formaat of aan de hand van een checklist, waarvan verschillende voorbeelden gevonden kunnen worden op het internet. Hier vindt u enkele voorbeelden.

Het is zeker het overwegen waard om een état des lieux te laten opstellen door een plaatselijke deurwaarder. Dat kost natuurlijk wel wat geld, maar in een mogelijk toekomstig conflict heeft een door de deurwaarder opgemaakt état des lieux een veel hoger gewicht. Omdat conflicten op dit gebied bijna altijd gaan over (gebrek aan) onderhoud door de verhuurder, is het vooral in het belang van de huurder om een deurwaarder in te schakelen. Het is veelvuldig gebleken dat dat het geld ook waard is.

Uiteraard moet er ook aan het einde van de huurperiode weer een état des lieux worden opgemaakt, dan kunnen beide partijen vaststellen of er reparaties nodig zijn en/of de borg geheel of gedeeltelijk moet worden ingehouden.