Overname roerende goederen

Het is niet ongebruikelijk om bij de overname (koop of huur) van een woonhuis of bedrijfspand ook roerende zaken mee over te nemen.

Voor een woonhuis is het vrij gemakkelijk: de eigenaar van de meubels kan die aan wie dan ook verkopen, al dan niet als onderdeel van het koop- of huurcontract voor het woonhuis.

Bij een commercieel huurcontract hebben de partijen een keuze: oftewel de roerende zaken mee verhuren, oftewel die verkopen aan de huurder, in de vorm van de overname van een ‘fonds de commerce’ . Het contract voor de overname van dat ‘fonds’ heet officieel een ‘acte de cession de fonds de commerce’, populair afgekort tot cession. Hiermee worden de goederen het eigendom van de huurder en vermijdt de verhuurder onderhouds- en vervangingskosten gedurende de looptijd van het huurcontract.

In dat fonds de commerce kan van alles zitten, variërend van een nog niet geheel afgeschreven winkelinrichting, verwarmingsinstallatie of verlichtingselementen tot een contract met een leverancier van gas of olie, een onderhoudscontract, een contract voor bewaking, personeelscontracten enz. Indien dat pand op een gewilde plek ligt dan zit er vaak ook goodwill in het fonds de commerce.