Eigen rechter

Indien een verhuurder een huurder niet weg kan krijgen, ook als die huurder geen huur betaalt, geen onderhoud pleegt of zich op andere manieren niet aan het huurcontract houdt, dan neemt de kans toe dat de verhuurder eigen rechter gaat spelen.

Te meer daar de gang naar de rechter in Frankrijk behoorlijk wat geld maar vooral heel vele tijd gaat kosten, terwijl die kosten maar zelden op de huurder kunnen worden verhaald. Verhuurders kunnen dan geneigd zijn om de niet-betalende huurder weg te pesten. Immers, een verhuurder mag werkzaamheden uitvoeren in het pand ten behoeve van verbeteringen of toekomstige verkoop. Misschien moet er een betonnen terrasvloertje worden gestort (jammer van de bloemetjes van de huurder met zo’n betonmixer in de tuin), die vervolgens met een kango (takketakketakketakketakke…) weer wordt verwijderd om hem zeven centimeter naar links weer te storten. Misschien moet er nodig aan de waterleiding worden geknutseld en als net de hoofdwaterkraan is afgegrendeld, gaat de loodgieter weg voor de dag. Misschien komt hij morgen terug, misschien pas volgende week…

Uiteraard zijn dergelijke acties verboden maar er is een overweldigende hoeveelheid anekdotisch bewijs dat veel verhuurders op deze wijze reageren op wetgeving die hun eigendomsrechten zo met voeten treedt.