Nederlanders zijn dol op veel vierkante meters grond bij hun Franse huis. Dat weten veel Franse makelaars ook. Dus wat doe je als ploeterende Franse makelaar: je verzint er gewoon wat meters bij…
Twee gevallen uit onze praktijk:
Klant 1 had een mooie tuin van 1085 m2 met huis gezien op de site van een kleine, lokale Franse makelaar. Leuk huis en duizend meter erf en tuin was precies wat hij zocht. De bezichtiging liep prima en er werd een prijs overeengekomen. De makelaar zou zelf wel het compromis de vente opstellen, daar was geen notaris voor nodig. De klant belt ons en wij bellen de makelaar en er kon geen sprake van zijn dat hij afweek van zijn gebruikelijke manier van werken. Nou ja, dan laat je zo’n makelaar toch het contract maken, de koper wilde immers het huis graag hebben. Enige dagen later verscheen een compromis de vente in de inbox, dat er overigens heel goed uitzag, maar wel met een bijzonderheidje: de kadastrale gegevens stonden niet vermeld, alleen de totale afmetingen van de grond. Die kadastrale gegevens kwamen vanzelf wel in de acte authentique zei de makelaar…Ja, ja…
Gelukkig was het kadaster voor de gemeente waar dit huis lag al gedigitaliseerd (op dit moment, in 2020 is ongeveer 80% van het Franse kadaster gedigitaliseerd en on-line bevraagbaar), dus konden we eenvoudig nagaan via www.cadastre.gouv.fr wat de situatie was. En die gaf 805 m2 aan, een kwart minder dan gedacht. De zijtuin die de makelaar had aangewezen bleek van de buurman te zijn….Een notaris zou dit natuurlijk tevoren hebben uitgezocht bij het opstellen van het compromis de vente, de makelaar doet dat niet, deed dat in elk geval niet in dit geval en in de kleine letters stond natuurlijk wel dat de koper geen aanspraak op schadevergoeding of ontbinding kon maken mocht in de uiteindelijke acte authentique de afmeting van het terrein afwijken van wat er in het compromis de vente stond genoemd.
Klant 2 wilde ook een terrein kopen van ongeveer 1000 m2 en twijfelde bij het eerste bezoek al aan de opgegeven grootte van het terrein. En nee, een kadasterkaart had de makelaar even niet bij de hand. De makelaar gaf wel aan dat de geïnteresseerde een landmeter kon inhuren om het terrein officieel in te meten. Dit wilde de makelaar met plezier regelen. Voor ongeveer € 1500 zou de klant het dan helemaal zeker weten. Ook deze klant belde op met de vraag wat wij hiervan vonden. Vijftienhonderd euro voor een landmeter voor een terrein van 1000 vierkante meters vonden we nogal stijf, dus wat rond gebeld in de omgeving en twee andere offertes aangevraagd. Die kwamen uit tussen de 400 en 600 euro. De makelaar meldde dat de verkoper alleen wilde meewerken aan een landmeterrapport van de door de makelaar voorgestelde landmeter. Klaarblijkelijk had de makelaar daar een kick-back afspraak mee. Kon-ie wat extra’s verdienen aan naïeve buitenlanders. Deze koper heeft afgezien van dit huis en is verder gaan zoeken… Er staat immers zat te koop in Frankrijk!