De naïeve verkoper

Een Nederlands stel wilde hun Franse huis verkopen. Te koop gezet bij diverse Franse makelaars, zoals te doen gebruikelijk, en uiteindelijk kwam een van de makelaars aanzetten met een jong Frans stel, dat het huis graag wilde zien.

Een zeer sympathiek stel, ze vonden het huis prachtig. Ze waren helemaal verrukt over hoe het huis door de Nederlanders was opgeknapt en ingericht en het zou werkelijk de realisatie zijn van hun diepste wens als zij hier zouden mogen wonen om hier een gezinnetje te stichten. Het huis was er ideaal geschikt voor… Er werd al weggedroomd bij een van de slaapkamers waar de kinderkamer ingericht zou worden en de verkopers gunden hun huis graag aan dit stel.

Over de prijs en opleveringsdatum waren ze het snel eens, maar toen moesten de kopers bekennen dat ze toch nog één klein probleempje hadden. Ze hadden op dit moment geen geld voor een aanbetaling, maar op basis van hun inkomen zou de financiering geen enkel probleem zijn. De Nederlanders lieten zich overtuigen en tekenden een door de makelaar aangeleverd compromis de vente waarin de aanbetaling op nul was gesteld. Dat is op zich prima, een aanbetaling is niet wettelijk verplicht en steeds meer transacties worden afgesloten zonder aanbetaling. Maar in dit geval was ook de boeteclausule op nul gezet, en daar hadden ze overheen gelezen….

Zeven maanden later namen de verkoper contact met ons op. Ondanks diverse aanmaningen was de acte authentique nog altijd niet getekend. Nu stond er in het compromis de vente een beding dat indien de kopers zich niet aan hun verplichtingen zouden houden, zij via gerechtelijke weg gedwongen konden worden alsnog een schadevergoeding te betalen. We hebben het Nederlandse stel helaas moeten uitleggen dat ze een dergelijk compromis de vente nooit hadden moeten tekenen en dat ze maar het beste afscheid konden nemen van deze kopers. Een rechtzaak beginnen in Frankrijk is een tijdrovende zaak, bovendien kostbaar en de uitkomst ongewis, omdat ze uiteindelijk zelf een compromis de vente zonder aanbetaling en boetebeding hadden getekend.

Moraal: een compromis de vente is een belangrijk document. Daar moet niet te licht over worden gedacht, hoe sympathiek de koper (of verkoper) ook is…..