Emigratie naar Frankrijk

Lang niet iedereen die in Frankrijk gaat wonen gaat ook daadwerkelijk emigreren.

Immers, er is vrije vestiging van Nederlanders in Frankrijk en indien u leeft van een Nederlands staatspensioen of u bent student of expat, dan kunt u in Frankrijk verblijven zo lang en zo kort u wilt, zonder dat u de status ‘emigrant’ krijgt. Ook indien u een Frans vakantiehuis koopt om er zelf van te genieten en/of te verhuren krijgt u niet met emigratie te maken.

In alle andere gevallen kijkt de belastingdienst waar uw ‘maatschappelijke en sociale leven zich grotendeels afspeelt’. Is dat in Frankrijk, dan bent u verplicht in Frankrijk belasting aan te geven voor uw totale inkomen (m.u.v. onroerend goed in het buitenland). Dus over uw verdiensten in Frankrijk en Nederland, inclusief eventuele Nederlandse uitkeringen. Bent u in dienst van een in Frankrijk gevestigd bedrijf of heeft u een eigen bedrijf in Frankrijk, dan kunt u profiteren van de gunstige sociale voorzieningen voor werknemers en ondernemers. Leeft u van uw spaargeld en bent u jonger dan 60 jaar, dan zult u zich in Frankrijk particulier moeten verzekeren. In al deze gevallen bent u geëmigreerd naar Frankrijk. Dat betekent uiteraard niet dat u Frans staatsburger wordt (tenzij u dat wilt en bereid bent het daarbij behorende inburgeringsexamen te doen). Bovendien is emigratie niet voor eeuwig. Mocht u na verloop van tijd terug willen naar Nederland, dan is dat geen probleem.

Indien u gaat emigreren dan zijn er een heleboel zaken die u moet regelen. Er bestaan diverse websites voor hulp aan emigranten en daar willen we op deze plek niet nog een nieuwe aan toevoegen, maar misschien heeft u iets aan deze checklist.