Verkoopdossier

Voordat een pand kan worden verkocht moet een verkoper een hoop informatie verzamelen.

1. Het dossier technique, bestaande uit een flink aantal rapporten. Sommige rapporten die hij in zijn bezit heeft zijn misschien nog geldig, anderen moeten opnieuw opgesteld worden.
2. Het eigendomsbewijs van het huis.
3. De facturen van alle eventuele verbouwingen. Indien die recenter zijn dan tien jaar geleden, dient hij ook alle gegevens te verzamelen over de aannemer.
4. Gegevens over erfdienstbaarheden die hij heeft gecreëerd of laten creëren gedurende de tijd dat hij eigenaar was.
5. Een lijst met gebreken.
6. Gegevens over eventuele rampen (sinistres), die het huis getroffen hebben gedurende de periode dat hij eigenaar was.
7. Allerlei andere contracten of actes die van belang kunnen zijn, zoals bv een acte van schenking aan de kinderen, acte van verdeling bij scheiding of acte van overlijden.

Wij raden verkopers aan om ook alle roerende goederen te beschrijven, met vermelding van de verkoopprijs en deze door de notaris te laten toevoegen, eerst aan het compromis de vente en tenslotte nog een keer aan de acte authentique. Het komt echt vaak voor dat de koper denkt dingen gekocht te hebben waarvan de verkoper dacht dat hij ze niet mee had verkocht. Er zijn verkopers die de zaak flessen maar ook kopers die er vreemde ideeën op na houden over wat er bij de koop zat…. een complete en gedetailleerde lijst van roerende goederen verhoogt de kans op een probleemloze overdracht van het onroerend goed.

Kortom, het verkopen van een huis begint met het samenstellen van een (soms aanzienlijk) dossier. Uiteraard moet de koper er wel op letten dat het verkoopdossier alle vereiste informatie bevat. De verkoper heeft een plicht om alles wat van belang is te melden en de koper heeft een onderzoeksrecht t.a.v. de gemelde gebreken.