Financieringsvoorbehoud

Het financieringsvoorbehoud houdt in dat de koop niet door gaat als de financiering niet rond komt.

Deze bepaling in het compromis de vente bestaat uit:
– de randvoorwaarden voor de financiering
– een tijdschema
– een handleiding voor het gebruik maken van het voorbehoud.

Sommige makelaars willen u doen geloven dat de financiering al rond moet zijn voordat het compromis de vente kan worden getekend. Dat is niet het geval, een financieringsvoorbehoud is wettelijk geregeld voor iedere particuliere koper van een woonhuis in Frankrijk, ook voor buitenlandse kopers. Het opnemen van een financieringsvoorbehoud is bovendien volstrekt normaal in Frankrijk.

Een financieringsvoorbehoud levert onzekerheid op voor de verkoper. Heeft de koper het budget wel? Makelaars zijn er in getraind om bij u na te vragen of u het huis niet zo kunt kopen, zonder hypotheek. Dat scheelt namelijk onzekerheid (voor de verkoper maar ook voor de makelaar die zeker wil zijn van zijn honoraires d’agence). Zelfs indien u in staat bent om het huis cash te betalen, raden wij u aan om altijd het financieringsvoorbehoud te maken in het compromis de vente. Want het duurt vaak nog twee maanden, soms zelfs langer, voordat u daadwerkelijk het huis kunt betrekken. Er kan van alles gebeuren in de tussentijd, een van u kan gehandicapt raken, u kunt uw baan verliezen of op een andere manier in financiële problemen raken. Met het financieringsvoorbehoud kunt u dan nog onder de koop uit.

Indien u ondanks deze waarschuwing toch wilt afzien van het financieringsvoorbehoud dan dient u een schriftelijk verklaring op te stelen, handgeschreven, die onderdeel wordt van het compromis de vente. Deze verklaring moet geschreven en ondertekend worden door elk van de kopers individueel, in geval er meerdere kopers zijn.