Leeg opleveren

Er willen nog wel eens verschillen van inzicht bestaan tussen kopers en verkopers over het begrip ‘leeg opleveren.’

Een van onze klanten constateerde eens met verbijstering dat het echt heel erg leeg was: zelfs alle stopcontacten en kranen waren verwijderd! Er staat een standaard clausule in een goed comporomis de vente, met een lijst van zaken die altijd moeten achterblijven. Op die lijst staan dingen als kranen, sanitair, tegels, elektrische leidingen, stopcontacten, tuinplanten, gordijnroeden, etc. Als de verkoper zich daar niet aan gehouden heeft, kan de koper de ondertekening van de acte authentique weigeren. De verkoper krijgt dan 30 dagen de tijd om het alsnog in orde te maken, anders wordt de koop ontbonden.

Aan de andere kant is daar het verhaal dat kopers een volledig volgepakt huis aantroffen waar de vuile vaat nog op het aanrecht stond. De eigenaar had meegenomen wat hij nodig had, zei de makelaar tegen de verraste kopers. Dat bleek niet veel te zijn, want hij was enkele dagen daarvoor overleden…We adviseren alle kopers om het begrip ‘leeg’ maar een beetje met de Franse slag te hanteren.

Vrij van bewoning

Een geheel andere zaak is de term libre de toute occupation of libre d’habitation (‘vrij van bewoning.’) Daar adviseren we de Franse slag zeker niet. Als het huis niet vrij van bewoning is (door de eigenaren, een huurder, een tijdelijk daar verblijvend familielid of een kraker) kan de koper de acte authentique beter niet tekenen! Het verwijderen van de bewoners wordt dan het probleem van de kopers en dat kan met de sterke Franse huurdersbescherming een groot probleem worden.