Er zijn zoveel huizen te koop in Frankrijk…
U begint natuurlijk pas met onderhandelen als het huis dat u heeft gevonden ‘goed voelt’. Zo niet, kijk dan rustig verder.
Onderhandelingsruimte
Onderhandelen over de prijs is in Frankrijk niet heel veel anders dan in Nederland, maar er zijn wel kleine verschillen. Lees verder voor een klein lesje ‘Frans onderhandelen’
Bon de visite
Heel veel makelaars willen dat u eerst een bon de visite tekent, voordat ze zelfs maar het adres geven van het huis, laat staan het pand laten zien. In de meeste gevallen kunt u rustig zo’n bon tekenen.
Mondelinge overeenkomst
Dan heeft u het huis bezocht en het bevalt u. Onderhandelingen leiden dan – hopelijk voor u – tot een mondelinge overeenkomst. Maar daar kunnen we kort over zijn: een mondelinge overeenkomst is in de praktijk niets waard in Frankrijk. U kunt zich daar formeel wel op beroepen, maar de harde praktijk leert dat dat nagenoeg nooit iets oplevert. Indien u denkt dat u een mondelinge overeenkomst heeft, kunt u er niet op vertrouwen dat de koper of verkoper zich er aan houdt, of dat de makelaar het huis niet meer aan een ander zal verkopen. De mondeling afgesproken koopprijs kan morgen weer net zo gemakkelijk zijn vergeten.
Promesse de vente & promesse d’achat
Pas op met allerlei tussencontractjes en verklaringen die eruit zien als een koopcontract, maar het niet zijn. Meestal bedoeld om u vast te leggen en de andere partij ondertussen ruimte te bieden om een betere deal met een ander te sluiten. Het gaat dan o.a. over een Offre de Vente en Promesse de Vente of een Offre d’Achat en Promesse d’Achat.