Om een transactie tot stand te brengen zullen koper en verkoper elkaar eerst moeten vinden.
Dat begint voor Frankrijk met slecht nieuws: er is geen website waar (nagenoeg) alle huizen op staan, zoals het Nederlandse Funda. Gezien de wijze van werken van Franse makelaars zal er ook niet snel een Franse Funda komen.
Kopen met of zonder makelaar
Als koper zit er daarom niet veel anders op dan te speuren langs de honderden internetsites van individuele Franse makelaars of Nederlandse makelaars die zich richten op Frankrijk (en een handvol grotere sites van samenwerkende makelaars) of rond te rijden door de streek van uw voorkeur om vervolgens bij elke makelaar te stoppen. U kunt ook panden vinden via de Nederlandstalige tijdschriften over Frankrijk, via beurzen voor buitenlands onroerend goed of anders gewoon zonder een makelaar. Maar U zult het vinden van dat ene geschikte pand grotendeels zelf moeten doen.
U heeft uw droomhuis gevonden en dan…?
Ergens in dat uitgestrekte en bijzonder afwisselende Frankrijk vindt u dan eindelijk het perfecte huis. U bent er helemaal verliefd op, het is precies wat u zocht en het lijkt te passen binnen uw budget. U wilt niets liever dan tot aankoop overgaan, maar hoe pakt u dat nu aan? “Even snel een contractje tekenen,” wordt dan soms gesuggereerd, ja zelfs haast doorgedrukt, door de verkoper of zijn makelaar, want dan is het maar geregeld…..Niet doen! Trap er niet in. Bovendien wilt u natuurlijk weten of u een redelijke prijs betaalt.