Gewoontes

De gewoontes rondom de verkoop of verhuur van onroerend goed in Frankrijk zijn op sommige punten fundamenteel anders dan wat Nederlanders gewend zijn.

Veel Franse verkopers denken niet zo rationeel over de verkoop van hun huis als Nederlandse kopers hopen of denken dat ze doen. We hebben al vele voorbeelden gezien waar de Nederlandse manier van huizen kopen (vooral niet laten zien dat je enthousiast bent, en dan ijskoud een bod op tafel gooien) het irritatie-niveau van de Franse verkoper overstijgt. Nederlanders kunnen soms ook teveel eisen stellen en te gedetailleerd dingen willen regelen. Meermalen hebben we in zo’n situatie gezien dat Franse verkopers afhaken, omdat ze vrezen voor voortdurend nieuwe eisen, of gewoon beledigd zijn.

Nog bijna dagelijks gaan transacties fout omdat koper en verkoper elkaar de maat nemen naar hun eigen normen en waarden. We willen u graag uitnodigen voor een van de komende bijeenkomsten van de Frankrijkborrel, indien u meer wilt weten over dit culturele verschil.