Vraag en aanbod van bedrijven

Net als in Nederland staan er in Frankrijk vele bedrijfjes te koop.

Door het internet is het veel gemakkelijker geworden om vraag en aanbod te koppelen. Net als bij onroerend goed doen kopers en verkopers van bedrijven er goed aan om te proberen aan een landgenoot te verkopen of van een landgenoot te kopen. De wijze waarop een bedrijf is ingericht door een Nederlander wordt door een Nederlandse koper vaak zeer op prijs gesteld.

Meer vraag

Door de financiële crisis lijkt er een fundamentele verandering te zijn gekomen in de plannen van emigranten naar Frankrijk. Waar voor de crisis het aantal emigranten dat een bedrijf overnam slechts een fractie was van het aantal emigranten dat een pand aankocht om daarin een nieuw bedrijf te starten, is de verhouding tussen beide groepen nu bijna in evenwicht. Steeds meer emigranten kopen een bestaand bedrijf en nu de crisis op zijn einde loopt zijn er aanwijzingen dat deze veranderingen blijvend zijn.

Scannen van het aanbod

Indien u overweegt om een bedrijf te kopen, kunt u het beste via het internet op zoek gaan naar een bestaand bedrijf met een product of dienst dat u aanspreekt in de streek van uw voorkeur en met een vraagprijs die niet hoger is dan het dubbele van uw eigen beschikbare vermogen. Het heeft geen zin om naar duudere bedrijven te kijken. Anders dan bij onroerend goed is de prijs van een fonds de commerce minder flexibel. Bovendien is de financiering lastiger.