Zelf aanwezig zijn

Hoewel er mogelijkheden zijn om een compromis de vente te ondertekenen zonder zelf naar het kantoor van de notaris te gaan, raden we met name kopers aan om maar liever zelf aanwezig te zijn bij de ondertekening en de tien daaropvolgende dagen goed te gebruiken.

• Het zou goed zijn als u zich nogmaals zorgvuldig realiseert waar u aan begint. Is dit echt wat u wilt? Bedenk dat ondertekening van het compromis de vente betekent dat u er tien dagen later aan vast zit en er alleen nog maar vanaf kunt onder nauwkeurig omschreven omstandigheden!

• Praat in die tien dagen over het huis en uw plannen met elke dorpsgenoot die u tegenkomt, rijd rond door de omgeving waar uw huis staat. Als u er uiteindelijk toch geen goed gevoel bij heeft, of als u aanvoelt dat u in de omgeving niet welkom bent en u er slapeloze nachten van krijgt: één briefje aan de notaris is voldoende om de koop te ontbinden.

• Ga naar de gemeente: de burgemeester zelf of een ambtenaar, of welke instantie dan ook, die iets kan vertellen over het huis en de omgeving. Volgens de Franse wet heeft de verkoper weliswaar de plicht om de koper in te lichten over alle bekende gebreken en problemen, maar tegelijkertijd heeft de koper een informatie-ophaalplicht. Maak dus een afspraak bij de Mairie om het bestemmingsplan te bestuderen of neem minstens telefonisch contact op met de Mairie om te verifiëren hoe het zit met het bestemmingsplan en eventuele erfdienstbaarheden.

• Als u kinderen heeft: ga naar de plaatselijke school om kennis te maken. Als u niet enthousiast bent om hier uw kinderen naar school te brengen, is dit huis misschien niet voor u.