Leeg opleveren

Het inzicht over het begrip ‘leeg opleveren’ wil nogal eens verschillen tussen koper en verkoper.

Een van onze klanten constateerde met verbijstering dat het pand héél erg leeg was: zelfs alle stopcontacten en kranen waren verwijderd. In een goede compromis de vente staat een standaardclausule, met een lijst van zaken die altijd moeten achterblijven. Op die lijst staan zaken zoals kranen, sanitair, tegels, elektrische leidingen, stopcontacten, tuinplanten, gordijnroedes, etc. Als de verkoper zich daar niet aan heeft gehouden, kan de koper de ondertekening van de acte authentique weigeren. De verkoper krijgt dan 30 dagen de tijd om dit alsnog recht te zetten; anders wordt de koop ontbonden.

Daartegenover staat het verhaal van kopers een volledig volgepakt huis aantroffen waar de vuile vaat nog op het aanrecht stond. De eigenaar had meegenomen wat hij nodig had - verkondigde de makelaar aan de verraste kopers. In realiteit bleek de vorige eigenaar enkele dagen daarvoor kwam te overlijden… We adviseren alle kopers om het begrip ‘leeg’ met de Franse slag te hanteren.

Vrij van bewoning

Een ander gegeven is de term libre de toute occupation of libre d’habitation (‘vrij van bewoning’). Als het huis niet vrij is van bewoning is (door de eigenaren, een huurder, een tijdelijk daar verblijvend familielid of een kraker) kan de koper de acte authentique beter niet tekenen! Het verwijderen van de bewoners wordt dan het probleem van de kopers. Gezien de strenge bescherming van Franse huurders kan dit een groot probleem worden.